Det farliga är att man hittills mätt varje kemikalies verkan för sig och inte tagit hänsyn till cocktaileffekten, d v s vad händer när man har 30 olika kemikalier i en produkt/i kroppen eller i miljön. Idag vet man väldigt lite om cocktaileffekten och studierna av detta är begränsat. Man talar om tre olika effekter:
1+1=2 det blir ingen förändring av när två kemikalier samverkar
1+1=3 kemikalierna påverkar varandra och effekten av dem blir större
1+1=0 kemikalierna tar ut varandras effekter
I exempelvis parabener har man märkt att fler parabener gör att det behövs mindre mängd, här är alltså 1+1=3. I flera studier på råttor har man upptäckt att två ofarliga kemikalier tillsammans plötsligt blev farliga, bland annat på parningsbeteenden och fertilitet.
Från Livsmedelsverkets hemsida:
Samverkanseffekter uppstår när olika kemiska ämnen samverkar och kan leda till hälsofara. Vi utsätts varje dag för många olika kemikalier, bland annat via maten. De flesta av kemikalierna är naturliga och kan påverka hälsan både negativt och positivt. De icke naturliga kemikalierna är bland annat bekämpningsmedel, miljögifter och vissa livsmedelstillsatser. Hur alla dessa ämnen, både naturliga och icke naturliga kemikalier, samverkar kallas ibland cocktaileffekt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar