Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

söndag 20 januari 2013

Kemikaliebanta barnrummet!

Enligt undersökningar gjorda i Danmark är barnrummet det mest förorenade rummet i huset och Naturskyddsföreningen har dramatiskt sagt att barn sover säkrare i garaget än i sitt rum. Bland annat är förekomsten av bly, flamskyddsmedel och ftalater stor. Av de leksaker som säljs inom EU är 85 % tillverkade i Kina, och det är också de leksakerna som innehåller flest kemikalier.
Barn är mycket mer känsliga för kemikalier än vuxna och man vet väldigt lite om hur barn drabbas, då man inte tar hänsyn till cocktaileffekten och gör riskbedömningar enligt måtten man 70 kg.
Försiktighetsprincipen är därför ett bra val, är det inte bevisat ofarligt, rensa ut. Man kan börja med de leksaker barnen inte leker med, främst plastsaker i PVC, oftast innehåller de ftalater. Man tror, när man börjar rensa ut, att det ska bli ett himla liv. Men i mitt fall har inte en enda sak efterfrågats, trots att jag fyllde en hel blå Ikea-kasse i omgångar. Barn har i snitt 500 leksaker (och då räknar man inte legobitarna en och en) så en utrensning där man börjar med det de inte leker med brukar vara lugnt. Börja med det som luktar mycket plast ex badankor, det innehåller troligen ftalater. Att köpa ekologiska eller Svanenmärkta leksaker, eller åtminstone leksaker producerade inom EU, är bättre. Att ha leksakerna i ett annat rum än där barnet sover, minskar också exponering.
När man köper ny säng och sängtillbehör kan man välja en ekologisk madrass eller vädra den ett par dagar innan användning. Välj sängkläder av bomull, gärna ekologiska och förtvätta alltid ett par gånger innan användning.
Barn behöver få hygienprodukter. Undvik parfymerade produkter, välj gärna ekologiskt. Det finns Svanenmärkta blöjor eller tygblöjor och man bör minimera användningen av våtservetter.
I köket kan man rensa ut plastmatsaker barnet/barnen ätit på/med ut. Det är inte lag på att märka plast men generellt kan man säga att plast+värme inte hör ihop. Då frigörs både ftalater, Bisfenol, östrogena ämnen & lite annat smått och gott. Den plast som är märkt med en triangel, där ska man undvika de som är märkta med 3,6 & 7. Detta har till exempel Babybjörn-tallriken, nr 7. Nappflaskor har lag på sig att vara Bisfenol-fria sedan juni 2011 men vill man vara riktigt säker är det bättre att köpa glasflaskor.

Och så har vi kläder. Till en t-shirt kan det gå åt upp till 2 kg kemikalier & tryck på tröjor är sällan giftfria. Antibakteriellt, flamsäkert, antimögel, ftalter & infärgningskemikalier. Köper man vanliga kläder är det viktigt att tvätta dem först ca 3 gånger för att få ut så mycket kemikalier som möjligt. Annars är det bra att köpa begagnat, då är de oftast tvättade flera gånger eller ekologiskt.

Tyvärr är det alarmerande att läsa om Gore-Texbehandlade ytterkläder & skor, där man bland annat finner kemikalien Teflon. Fråga efter fluorfria ytterkläder och välj ekologiska skor.

Till sist så har vi gosedjuren, dessa söta filurer som innehåller massa flamskyddsmedel... Vad ska man göra? Ja, man kan ju inte rycka favoriterna ur famnen precis. En del djur kan man smyga ut, en del får man leva med. Vi har köpt någon ny ekologisk & tänkt ersätta efterhand. Tyvärr går Teddykompaniet bort då de har flamskyddsmedel, dock osäkert vilket.
 
Barn utsätts för många kemikalier och en del är gömda i Nalle Puh-gosedjuret, badankan eller lilla kassaapparaten. Ju färre leksaker desto bättre. Till syvende och sist är ibland favoriterna några kottar och stenar i ett decilitermått...

1 kommentar:

  1. Hej!
    Tack för en bra blogg!
    Tänkte bara visa en länk angående teddy kompaniet
    http://teddykompaniet.wordpress.com/2011/10/03/flamskyddsmedel-2/
    Deras nallar är alltså inte flamskyddade med något medel utan strukturen på materialet gör nallen flamsäker. Vilket jag tycker låter helt okej i mina öron.

    Ha det bra!
    Johnna

    SvaraRadera