Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

torsdag 28 februari 2013

Earth hour 23 mars kl.20.30!



Lördagen 23 mars kl 20.30 är det dags igen för miljontals människor att visa sitt engagemang för miljön genom att släcka ljuset under en timmes tid, som en världsomspännande signal om att ta klimatfrågan på allvar.

Global uppvärmning har varit ett hett ämne under många år nu och forskningen visar att vi riskerar en 4 graders temperaturökning inom 100 år om vi fortsätter med dagens ohållbara resursanvändning.

Global uppvärmning är idag ett av de största hoten mot vår jord. En kraftig uppvärmning av planeten förändrar förutsättningarna för väderförhållanden, sötvattenreservoarer, växtperioder och ett hållbart liv för oss och alla djur.

En ökning med 4 grader skulle innebära att det blir varmare på många platser och att vi skulle uppleva många fler extrema oväder. Havsytan kan höjas så mycket att hela länder riskerar att dränkas och vid bara en meters havsnivåhöjning drabbas 145 miljoner människor. Dessutom innebär en sådan ökning sannolikt att ca 40 procent av alla djurarter dör ut och att Italien, Spanien, Grekland och Turkiet förvandlas till något som kan liknas vid ett ökenlandskap.

Tål att tänkas på, eller hur?

Två utmaningar finns:

- Släck ljuset en timme under Earth Hour lördagen 23 mars kl 20.30.

Att släcka ljuset en timme under Earth Hour är en viktig signal till världens beslutsfattare om att ta miljöfrågorna på större allvar. Förra året släckte mer än varannan svensk ljuset under Earth Hour tillsammans med hundratals miljoner människor över hela världen.

- Utmana dina vänner att göra en gärning för miljön.

Earth Hour handlar om mer än att släcka ljuset en timme. Det handlar om att försöka leva lite grönare i vardagen. För att inspirera dig har vi tagit fram en kul utmaningssajt – I will, if you will – där kan du utmana vänner, politiker och andra att göra något bra för planeten. HÄR skriver du din utmaning!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar