Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

måndag 25 februari 2013

Kort kemikalielista för nybörjare!

En perfekt lista när man vill veta mer om kemikalier.

Bekämpningsmedel - används vid odlig, lagring och transport och rester stannar sedan kvar i livsmedel. Livsmedelsverket menar att den halt vi får i oss ligger under gränsen för hälsorisker, men tar ingen hänsyn till cocktaileffekten.
Bisfenol A - ingår i gruppen Fenoler och används huvudsakligen som råvara vid tillverkning av olika plaster. Är inte bundet utan läcker från materialet. Förekommer i plastförvaring, plastmuggar, kvitton, returflaskor, CD- & DVD- skivor samt på insidan av konservburkar och läskburkar. Irriterar luftvägar, påverkar fortplantningsförmågan, kan ge allergiska hudreaktioner och är hormonstörande.

Bly - en metall som finns i bland annat PVC-plast som stabilisator. Förekommer i leksaker, batterier, hemelektronikprodukter, smycken, doftljus, mat, fiskedrag och ammunition. Ger skador på nervsystemet, utvecklingsstörning, försämrad kognitiv förmåga samt prestationsförmåga samt högt blodtryck och ökad förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar hos vuxna. Misstänkt cancerogen.

DDT - ett bekämpningsmedel som förbjöds på 70-talet men fortfarande har inte halten hos människor, nyfödda som gamla, ens halverats.

Dioxiner - en biprodukt vid tung industri och sopförbränning. Förekommer även i mat. Höga halter av dioxiner kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet samt misstänks påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan, hormonsystemet samt vara cancerogen.

Flamskyddsmedel - gör så att saker brinner sämre. Förekommer i textilier, möbler, gosedjur, skyddskläder, isoleringsmaterial samt elektronisk utrustning. Är hormonstörande, ger utvecklingsstörning hos foster, är cancerogen, misstänks orsaka giftstruma hos katter.

Ftalater - används som mjukgörare i plast (ofta PVC). Förekommer i golv och förpackningar av plast, tapeter, lim, färger samt i hygienartiklar dolt under namnet parfym. Samt i produkter, som leksaker, av mjuk plast som badankor, sandaler och i PVC-tryck på tröjor. Kan påverka testiklarna och skada fortplantningsförmågan. Undersökningar visar även på ett samband med ökad diabetes, allergier och autism vid högre halter i kroppen.

Kadmium - en tungmetall man får i sig via mat och rökning. Kadmium bidrar till benskörhet, njurproblem samt är cancerogen. Kvinnor i fertil ålder är mer utsatta vid menstruation på grund av järnbrist.

Kemikalier i kläder - stora mängder används vid tex­tiltillverkning och förekommer som rester i kläderna. Kan orsaka olika allergiska reaktioner eller läcka ej bundna ämnen som ftalater.

Kvicksilver - en tungmetall som genom utsläpp från industrier. Förekommer i fet fisk. Ger skador på nervsystemet, immunförsvaret, njurarna och fortplantningssystemet. Kvinnor som är gravida eller ammar bör följa Livsmedelsverkets rekommendationer.

Parabener - används som konserveringsmedel och förekommer i godis, livsmedel, hygienartiklar, kosmetika, rengörings- och diskmedel samt farmaceutiska industrier och i kvitton. Propyl- och Butylparaben har i tester visat hormonstörande effekter, man misstänker att de är allergiframkallande.

PCB - förbjöds 1978 men finns fortfarande kvar i miljön. Användes i elektronik och som mjukgörare i plast . Försämrar korttidsminnet, lagras i fettvävnaderna, är hormonstörande och cancerogen.

Perfluorerade ämnen/PFOA/PFOS - finns i stekpannor, kastruller, sockerkaksformer, läppstift, fodrade pizzakartonger, fläckavvisande medel på soffor och i vattenavstötande jackor, till exempel i Gore-tex. Teflon framställs av PFOA och är i princip omöjligt att bryta ned i naturen, vilket är orsaken till att det nu hittats i kropparna hos bland annat isbjörnar i Arktis. Det finns även studier som tyder på att fertiliteten kan sättas ned hos både män och kvinnor.

Triclosan - ett antibakteriellt ämne som förekommer i sportkläder, skor, tangentbord, köksredskap, bänkskivor, hygienartiklar, kattsand, sängkläder, mattor och mycket mer. Hur de påverkar människan är oklart, hur de påverkar ökningen av resistenta bakterier är okänt.

Och nu när ni blivit arga, skrämda och ledsna kommer tyvärr ännu en negativ sak, nämligen Cocktaileffekten som beskriver vad som händer när flera kemikalier samverkar i kroppen, vissa egenskaper kan försvagas, men de flesta förstärkas. Till exempel har man funnit att en kemikalie som är ofarlig i sig själv blir direkt farlig i samverkan med andra kemikalier. I våra kroppar har vi idag flera hundra olika kemikalier och högst halter har barn. Ytterst lite forskning idag tar hänsyn till cocktaileffekten. Om ni vill minska kemikalieförekomsten i era hem, läs mer under Etiketten Kemikaliebanta ditt hem.

2 kommentarer:

  1. Hej. Tack för en jättebra blogg, hittade den då jag var orolig för en väninna som jobbat hos en stor textilfirma (finns över hela landet). Hon hade utslag över armar o hals på grund av att hon packat upp tyger från Kina. Deras leveranser går på containerbåt och kan ta upptill 3 månader i leverans, vilket resulterar i att de sprutar in kemikalier för att inte tygerna ska angripas av mögel och skadedjur. Har du skrivit något specifikt om detta, så vore jag jätteglad att få läsa det i din blogg. Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack för din berättelse och input. Jag har inte specifikt skrivit om just det ämnen som klädföretagen/transportföretagen tillsätter men är väl medveten om att problemen finns. EU har just nu börjat titta på den biten, och tittat på att fasa ut en del tillsatskemikalier i kläder, just för att de sitter kvar i plaggen och mycket sakta försvinner vid tvätt. Jag ska se om det är ett ämne jag kan titta djupare på i framtiden. Det är lika viktigt för oss konsumenter, men än värre för din vän, är ju ett direkt arbetsmiljöproblem. Undrar om facken drar i sådant?

      Radera