Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

tisdag 26 november 2013

En kemikaliefri jul!


Nu när första advent knackar på dörren tänkte jag ge lite handfasta tips på vad man kan göra för att hålla nere kemikalierna i juletid. Maten, pyntet, textilierna och klapparna.

Maten

- Använd uppläggningsfat av porslin, glas eller rostfritt till julbordet, inte minst när ni lägger upp varm mat.

- Stek/koka maten i kastruller/kärl av rostfritt eller gjutjärn, undvik teflon.

- Värm inget i plastkärl i mikron och låt maten svalna innan ni lägger eventuella rester i plastkärl.

- Välj ekologiska alternativ när det kommer till maten, clementinerna och nötterna.

- Tänk även på alkoholen, inte minst vin innehåller olika bekämpningsmedel.

- Ät hellre choklad och ekologiskt godis än blandgodis med mycket E-nummer.

Pyntet & textilierna

- Köp inte plastgran, många är gjorda av PVC och innehåller ftalater. Dessutom transporteras de från Asien och är därför en miljöbov på flera sätt. Det bästa du kan göra (om du vill ha en innegran), ur miljö- & kemikalieperspektiv är att köpa en närodlad, vanlig svenska gran. Ädelgranen är lite sämre, då den ofta importeras. Ifjol hade 80% av svenskarna gran, 30% av dessa var av plast, 70% äkta.

- En del sätter "spröjsar" i röd eller vit tejp samt fönsterdekor på fönsterna. Dessa kan vara gjorda av PVC, hör noga med butiken. Undvik gärna.

- Minska på snöspray samt konstgjord snö/glitter. De är troligen flamskyddsbehandlade, oklart vad de kan emittera till inomhusluften. Som "snö" till vårt landskap använde jag en fårskinnspläd.

- Köp hellre textilier i ull än av syntetmaterial. De i syntet kan vara flamskyddsbehandlade. Saker av riktig ull håller längre, så trots att de är dyrare är det bättre är hållbarhetssynpunkt. Tomtar, kuddfodral, filtar, granmattor, se dig runt omkring, vad har du hemma?

- Tänk på att vissa människor kan vara allergiska mot exempelvis starkt doftande hyacinther.

- Välj hellre ljus i 100% stearin, de brinner längre och är en förnyelsebar råvara, mot te x paraffin, som är en restprodukt från olja. Tyvärr avger ljus partiklar när man eldar, därför bör man begränsa tiden man har ljus tända. Värmeljus är bättre än blockljus, som är bättre än vanlig ljus. Ju långsammare ett ljus brinner, desto mindre partiklar avges. Man vet idag inte om nanopartiklarna är skadliga, så låt ditt sunda förnuft råda!

Klapparna

- Tillämpa "färre men värre"-principen. Köp hellre en bra, lite dyrare present/presentkort än en massa småsaker som ingen använder. Kvalitet framför kvantitet. Bättre för miljön och förhoppningsvis minskar du risken för kemikalieexponering.

- Köp ekologiska, närodlade eller öko-texmärkta produkter, Åhléns har "Bra val", flera butiker har bra ekologiskt sortiment. Inte minst på kläder, leksaker mm. Hos Naturskyddsföreningen finns en bra lista på "giftfria" produkter. Eller besök webbutiker som Ekokul, Rekolek mm.

- Varför inte sponsra olika välgörenhetsorganisationer? Flera organisationer har webbutiker där en viss summa av det du köper går till behövande eller forskning. Unicef, Röda korset, Rädda barnen, Barncancerfonden m fl. Eller ge ett medlemskap hos Naturskyddsföreningen.

måndag 18 november 2013

Kloka hem!

Jag har, i högerspalten på denna blogg, rekommenderat två tidsskrifter; Courage och Kloka hem. Courage kan jag i dagsläget inte finna någonstans att köpa, men Kloka hem lever i största välmåga.
 
Den tar upp många viktiga och intressanta frågeställningar om miljö, hållbarhet och kemikalier och värnar om kemikaliefria hem. Tidningen innehåller bland annat mycket byggtips, alternativa material och rejäla köptips. Jag är själv prenumerant och kan rekommendera den varmt.
 
I numret 5/2013 har de bland annat en artikel om hur man gör kemikaliebantar barnrummet, där de intervjuar Katarina Johansson (författaren till "Den onda badankan") och Kitty Jutbring.
 
 


De har även skrivit om fleece-plagg, där de informerar om hur mycket partiklar av plast som släpps ut varje gång vi tvättar ett fleeceplagg. Läs hela artikeln och besök deras hemsida med olika artiklar här!

tisdag 12 november 2013

Att måla väggar och tak med ekologiska färger!


Att renovera utan kemikalier är sannerligen ett detektivarbete utan like. Detta har jag inte minst fått bekräftat själv när jag försökt få fatt i en väggfärg som inte är skadlig för hälsan och miljön.
 
För vår del handlar det dessutom en väggfärg som ska kunna sitta på källarväggar, vilket gjorde projektet än större. Så nedan kommer en sammanställning om vad du ska undvika och vad du kan välja när du vill ha färger som är ofarliga.
 
 
Linoljefärg hos Ekologiska byggvaruhuset.
Under många år har färgindustrin ökat andelen vattenbaserade plastfärger istället för lösningsmedelbaserade färger. Vattenbaserade färger låter relativt ofarliga. Men tyvärr kan även dessa färger innehålla tråkigheter och dessa ämnen kan emitteras långt efter att färgen torkat.

Ett stort problem är att det är svårt att göra medvetna val, man hittar nämligen sällan en innehållsförteckning på färgburkarna. När vi, på besök i färgaffären, påtalade bristen på innehållsförteckning gick expediten in i datorn för att få fram mer information, men förgäves. Innehållet på de burkarna från Beckers är och förblir okänt.

Vi upptäckte också en annan intressant sak, nämligen att vissa färger var märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke. Detta gäller dock inte när du målar med färgen utan först fyra veckor efter avslutad målning! Som allergiker eller astmatiker är färgen alltså inte ofarlig för dig och du bör inte måla med den. Jag tycker därför att märkningen är ganska värdelös. Med den principen skulle man kunna allergimärka en hund, för fyra veckor efter att du träffat den påverkas inte din astma/allergi.

Astma- och allergiförbundets kriterier för att kemiska varor ska få märkningen är att produkten:

- inte innehåller parfym
- inte innehåller allergiframkallande ämnen
- inte innehåller irriterande ämnen

Ja, efter fyra veckor då vill säga...

Men tillbaka till allmän information av färg. Många färger idag kan innehålla skadliga ämnen som mögelbekämpningsmedel, mjukgörare (ftalater), ytspänningsmedel, konserveringsmedel och plaster. Det finns även ämnen som styren, toulen, biocider, lacknafta, bly, kathon, kobolt, zirkoniumsalter, alkylfenoltoxylater och kadmium, som man definitivt ska undvika. Många av dessa ämnen emitteras i luften långt efter avslutad målning och är bl a hormonstörande, cancerframkallande och astma- samt allergiframkallande.

Om man ska hitta ersättningsfärger, gärna naturliga, har man ett mindre utbud att välja på och tyvärr, färre butiker som säljer sådana produkter. Det finns dock en del olika färger att titta på.

Linoljefärg, lerfärg, äggoljetempera, slamfärg, naturhartsfärger, kalkbaserade färger, emulsionsfärger, limfärg och silikatfärger är några exempel men även här är det bra att titta på innehållsförteckningen så att inte några farliga ämnen tillsatts.

Summa summarum ska du:

- aldrig köpa en färg utan innehållsförteckning
- undvika färger som innehåller ovan nämnda kemikalier
- inte tro att färger märkta med "Astma- och allergiförbundets" märke är ofarliga

Läs gärna mer på Ekobyggportalen, som har många handfasta tips.

I vårt fall blev det till slut en lerfärg från Deco material som levererades snabbt och inte var speciellt mycket dyrare än vanlig färg. Tyvärr hittade vi inte lerfärg i pulverform utan fick beställa en 10-litersburk färdigblandad. Är det någon som vill veta hur utfallet blir, kontakta mig så lovar jag att lämna besked när vår målning är klar.

tisdag 5 november 2013

Klädföretagen som tar ansvar (och de som inte gör det)!

Ni minns kanske att Greenpeace påbörjade en Detox-kampanj mot stora klädföretag 2011?

Efterhand har man publicerat olika utredningar, bearbetat olika företag och demonstrerat för en mindre miljöfarlig och kemikaliestinn klädindustri. Greenpeaces mål är att företagen 2020 ska ha eliminerat samtliga giftiga kemikalier i sin klädproduktion, både för att de som tillverkar kläderna och de som bär kläderna ska slippa miljöfarlig påverkan av gifter.

Nu lanserar man en "Detox catwalk"- en första utvärdering om hur det har gått för de företag som sedan 2011 lovat att rensa ut i kemikalieproduktionen.

Klädmärkena har delats in i tre olika grupper:

- De som verkligen tar det på allvar och arbetar hårt, Detox Leaders.
- De som lovade brett men höll tunt och gömmer sig bakom diverse bortförklaringar, Greenwashers.
- De som ännu inte gått med, Detox Laggards.

Och så här ser listan ut:

Detox Leaders:

Benetton
C&A
Coop Switzerland
Esprit
Fast Retailing (Uniqlo)
G-Star Raw
H&M
Inditex (Zara)
Levi Strauss
Limited Brands (Victoria’s Secret)
Mango
Marks & Spencer
Puma
Valentino

Greenwashers:

Adidas
Li-Ning
Nike

Detox Laggards:

GAP
Calvin Klein
Abercrombie & Fitch
Bestseller (som säljer kläder under märken som Vera Moda, Jack & Jones och Only)

Bra med så tydlig transparens, nu kan man börja göra tydligare val när man köper nya kläder! Även om inte företagens kläder är giftfria än kan man åtminstone se i vilken riktning det går.

Vill ni läsa mer finns det information bl a här och här!