Sedan 1950-talet har kemikalierna i produkter ökat och idag används mer än 400 miljoner ton kemikalier varje år. Men få finns med i någon produkts innehållsförteckning och det är svårt att göra medvetna val som konsument. I våra hem, i våra kläder, mat, leksaker och skönhetsprodukter finns 1000-tals okända kemikalier. Dessa har genom forskning, visat på ett samband med många sjukdomar och allergier. Kemikalieindustrin är idag en av världens största industrier men behöver inte ta ansvar för de konsekvenser de skapar. Vi är omedvetet utsatta för en cocktail och lagstiftningen halkar efter. Det är inte meningen att nyfödda bebisar ska ha nästan 100 främmande kemikalier i sitt blod, att det finns flamskyddsmedel i bröstmjölken, att leksaker innehåller hormonstörande ämnen eller att skönhetsprodukter ska vara cancerframkallande. Det är dags att öka medvetenheten och bli en kritisk konsument.

lördag 29 november 2014

En kemikaliefri jul - favorit i repris!

Nu när första advent och december knackar på dörren tänkte jag ge lite handfasta tips på vad man kan göra för att hålla nere kemikalierna i juletid. Maten, pyntet, textilierna och klapparna.

Maten

- Använd uppläggningsfat av porslin, glas eller rostfritt till julbordet, inte minst när ni lägger upp varm mat.

- Stek/koka maten i kastruller/kärl av rostfritt eller gjutjärn, undvik teflon.

- Värm inget i plastkärl i mikron och låt maten svalna innan ni lägger eventuella rester i plastkärl.

- Välj ekologiska alternativ när det kommer till maten, clementinerna och nötterna.

- Tänk även på alkoholen, inte minst vin innehåller olika bekämpningsmedel.

- Ät hellre choklad och ekologiskt godis än blandgodis med mycket E-nummer.

Pyntet & textilierna

- Köp inte plastgran, många är gjorda av PVC och innehåller ftalater. Dessutom transporteras de från Asien och är därför en miljöbov på flera sätt. Det bästa du kan göra (om du vill ha en innegran), ur miljö- & kemikalieperspektiv är att köpa en närodlad, vanlig svenska gran. Ädelgranen är lite sämre, då den ofta importeras. Ifjol hade 80% av svenskarna gran, 30% av dessa var av plast, 70% äkta.

- En del sätter "spröjsar" i röd eller vit tejp samt fönsterdekor på fönsterna. Dessa kan vara gjorda av PVC, hör noga med butiken. Undvik gärna.

- Minska på snöspray samt konstgjord snö/glitter. De är troligen flamskyddsbehandlade, oklart vad de kan emittera till inomhusluften. Som "snö" till vårt landskap använde jag en fårskinnspläd.

- Köp hellre textilier i ull än av syntetmaterial. De i syntet kan vara flamskyddsbehandlade. Saker av riktig ull håller längre, så trots att de är dyrare är det bättre är hållbarhetssynpunkt. Tomtar, kuddfodral, filtar, granmattor, se dig runt omkring, vad har du hemma?

- Tänk på att vissa människor kan vara allergiska mot exempelvis starkt doftande hyacinther.

- Välj hellre ljus i 100% stearin, de brinner längre och är en förnyelsebar råvara, mot te x paraffin, som är en restprodukt från olja. Tyvärr avger ljus partiklar när man eldar, därför bör man begränsa tiden man har ljus tända. Värmeljus är bättre än blockljus, som är bättre än vanlig ljus. Ju långsammare ett ljus brinner, desto mindre partiklar avges. Man vet idag inte om nanopartiklarna är skadliga, så låt ditt sunda förnuft råda!

Klapparna

- Tillämpa "färre men värre"-principen. Köp hellre en bra, lite dyrare present/presentkort än en massa småsaker som ingen använder. Kvalitet framför kvantitet. Bättre för miljön och förhoppningsvis minskar du risken för kemikalieexponering.

- Köp ekologiska, närodlade eller öko-texmärkta produkter, Åhléns har "Bra val", flera butiker har bra ekologiskt sortiment. Inte minst på kläder, leksaker mm. Hos Naturskyddsföreningen finns en bra lista på "giftfria" produkter. Eller besök webbutiker som Ekokul, Rekolek mm.

- Varför inte sponsra olika välgörenhetsorganisationer? Flera organisationer har webbutiker där en viss summa av det du köper går till behövande eller forskning. Unicef, Röda korset, Rädda barnen, Barncancerfonden m fl. Eller ge ett medlemskap hos Naturskyddsföreningen.

onsdag 19 november 2014

Lite nyheter i korthet: Kavat & mjukplast!

- Testfakta brukar utföra årliga tester av barnkläder, inte minst till vintern. Deras test av vinteroveraller i år hittar du här. De fokuserade på billiga alternativ, därför finns inte Didriksson eller Polarn & Pyret var med i testet. De overaller som inte var fria från fluorkarboner var Ellos, Åhléns & Stadiums Everest-overall. Bäst i test var Ellos, Kaxs och Coop.

- Testfakta har även testat årets vinterskor här och det var en känga i huvudet på främst Kavat tyvärr. Deras Yxhult (den svarta modellen) var den enda kängan med innehåll av PFOS tre gånger högre än den lagstadgade gränsen. Fyra av åtta kängor hade dessutom halter av PFOA: Ecco, Viking, Eurosko och Din sko. Kemikalieinspektionen menar att det inte är direkt risk för användaren, om man inte suger på skorna, men att ämnena lossnar och hamnar i naturen (eller i hemmet?).

Alla företag garanterar att man inte använder dessa ämnen i tillverkningen så hur hamnade de i skon? Det verkar som att avståndet mellan de som säljer produkten och de som tillverkar den är enormt och att kontrollen av underleverantörer är bristfällig. Kemikalieinspektionen menar att rengöringen av maskinerna mellan tillverkning av olika märken kan brista, eller att man använt ämnena som hjälpkemikalier. I vilket fall som helst blir slutprodukten (och miljön/människan) drabbad.

- SVT rapporterade i oktober om den nya mjukgöraren i plast, DINP, som ersatt det förbjudna DEHP är minst lika farlig. En studie vid Karlstad universitet pekar på ett samband mellan höga halter av DINP hos gravida mammor och skador hos fostret, liknande de man fick av DEHP.

Forskarna mätte det anogenitala avståndet, AGD (avståndet mellan anus och könsorganet) hos nästan 200 pojkar i 2-årsåldern. Tidigare studier har visat att vuxna män med exempelvis fertilitetsproblem har ett kortare AGD.

Samtidigt analyserade de urinprov från mamman som tagits i den tionde veckan av graviditeten. Det visade sig att det fanns ett samband mellan högre halter av DiNP och litet AGD. Studien publiceras nu i det amerikanska folkhälsoinstitutets tidskrift: Environmental Health Perspectives. I Europa har tillverkare ersatt DEHP med DINP, medans den sistnämnda fortfarande är vanligast på världsmarknaden.

lördag 8 november 2014

Välj rätt ljus i höst och vinter!


Nu när höstmörkret börjar nalkas är det många som gillar att ha värmeljus eller vanliga ljus som mysbelysning. I Sverige använder vi 18000 ton ljus per år och det finns bättre och sämre val att göra när det kommer till materialet. Nedan kommer en liten guide.

- Paraffin är gjort av råolja, en ändlig resurs. Dessutom bildas det koldioxid vid förbränning samt avger kemikalier som toulen och bensen, som är kopplade till ökad risk för cancer och astma. Man bör dock veta att förbränningen av 30 ljus under tre timmar ger mindre hälsofarliga utsläpp än om någon röker en cigarett i rummet. Men forskare menar att man ändå ska vara restriktiv, därför bör man ha ljusen tända kortare perioder och vädra kontiunerligt.
 
- Stearin framställs ur vegetabiliskt eller animaliskt fett och är en förnyelsebar råvara samt biologisk nedbrytbar. Oftast med längre brinntid och med mindre kemikaliska utsläpp. Ju långsammare ett ljus brinner, desto mindre partiklar avges nämligen. Dock kan det vegetabiliska fettet vara palmolja. Titta efter RSPO-märkning.




- Doftljus innehåller parfym eller eteriska oljor, som kan vara irriterande för luftrören eller för känsliga personer.

- Värmeljus är också en miljöbov. Själva ljuset innehåller oftast paraffin och koppen är gjord av aluminium. Man bör därför återvinna kopparna, efter att man pillat bort vekhållaren. Då kan 95% av energin och 100% av aluminiumet återvinnas. Om vekhållaren inte lossas innan den läggs i återvinningen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket istället för att kunna återvinnas till nytt material. Vi använder 300 miljoner värmeljus per år så det gör stor skillnad.


En bra sak är att välja Svanen-märkta ljus. Mer än 90 procent av ljusets råvara måste då vara förnybar. De avger också minimalt med miljö- och hälsoskadliga ämnen. Det viktigaste kravet är dock att ljusen måste vara tillverkade av 100% stearin. Exempel är Liljeholmens ljus (finns i de flesta dagligvarubutiker), Diana-lys (se bild, finns i Ullared bl a) eller Delsbo Candle.

Värmeljus i 100% stearin svårare att hitta än vanliga ljus. Det enda Svanenmärkta värmeljuset säljs hos Clas Ohlson och heter Reluminus Refillsystem. Stearinet ligger i glasformar som är återanvändningsbara och ljuspuckar kan köpas som refill. Då slipper man även problemet med aluminiumkopparna.

- Ljus i bivax, rapsvax och sojavax är andra naturliga val. Var dock uppmärksam på hur grödan odlats, kan innehålla mycket bekämpningsmedel eller vara genmanipulerade. Raps är något vi har mycket av i Sverige, vilket borde främja närproducerade alternativ. Bivax kan blekas på olika sätt, välj helst den gula versionen. Titta efter ekologiska alternativ.

Jag tänkte leta lite alternativ på de lokala julmarknaderna i år. Annars kan man testa internetbutiker som Bodystore, Yvelis, Sojavaxljus?

söndag 2 november 2014

Att avgifta sig från kemikalier!

De flesta inlägg om kemikalier handlar tyvärr om att man hittar kemikalier överallt och att allt är värre än man tror. Därför är det positivt att även hitta hemsidor med inlägg som fokuserar på lösningar.

Kurera.se finns det matnyttig information om att göra bättre val. Det inlägget jag hittade är från 2013 men mer högaktuellt än någonsin, nämligen hur man väljer kost som avgiftar kroppen från miljögifter. Deras fokus är på barn men jag tycker alla kan ta till sig informationen.

De har bland annat tips som

- att äta linfrön i maten, som genom sina fiber, kan binda gifter i kroppen.

- att ha koriander i maten, då den binder tungmetaller.

- att äta sparris, grönkål, spenat, broccoli, blomkål eller brysselkål då dessa binder fosfater.

- att äta lök och vitlök innehåller som innehåller svavel. Dessa kan motverka tungmetaller.

Det finns även fler råd som är lite mer extrema och man bör ta i beaktande att tipsen fokuserar mycket på alternativ- och naturmedicin, därför tycker jag man ska göra dessa tips i samrådan med läkare, i synnerhet när det gäller barn.

Många av naturmedicinerna är inte tillräckligt utredda med tanke på biverkningarna, men å andra sidan är den traditionella läkarvården inte så öppen för naturmedicin, trots dess långa historik.

Läs hela inlägget här.